Maak kennis met de groep
Ben je geïnteresseerd om in de Vuurplaats te komen wonen? Dan kan je een aanvraag doen voor de kennismaking. Tijdens deze periode besteden we uitgebreid aandacht aan het wederzijds kennismaken. Zo kan je erachter komen of de Vuurplaats bij jou past en of jij bij de Vuurplaats past. Hieronder lees je hoe de kennismaking bij ons in zijn werk gaat.
Het is belangrijk dat de groep goed in balans is. Daarom kan het zijn dat we mensen met een bepaald profiel zoeken. We maken dan alleen kennis met mensen die aan het gewenste profiel voldoen.
Het wonen in de Vuurplaats vereist een hoge mate van sociaal vaardig en communicatief zijn. Als je overweegt kennis te maken bedenk dan dat het niet alleen gaat om wat je hier kunt halen of krijgen, maar ook om wat je kunt bijdragen aan het functioneren van de groep.
Wonen in de Vuurplaats is geen geschikte woonvorm voor mensen die extra steun nodig hebben of die op een bepaalde manier afhankelijk zijn van een (beschermde) woonomgeving.
Zo werkt het
Stap 1
De eerste stap is langskomen op een rondleiding. In het voorjaar en het najaar heb je de mogelijkheid om rondgeleid te worden. Ook vertellen enkele bewoners hoe we hier samenleven. Als je ons een bericht stuurt dan houden we je op de hoogte van de data dat de rondleidingen plaats vinden.
Stap 2
Ben je na de rondleiding nog steeds enthousiast? Dan stuur je een brief aan de groep met jouw motivatie om in de Vuurplaats te komen wonen. Wie ben je? Wat verwacht je van de groep? En wat kunnen wij van jou verwachten?
Stap 3
Nadat de bewoners de brief hebben gelezen kan er een ontmoeting met de groep volgen. Hierin stellen de bewoners zich voor en vertellen kort hoe het voor hun is om in de groep te wonen. De bewoners horen graag wat je wil bijdragen aan de groep en wat je visie op samenwonen is.
Stap 4
Klikt het met de bewoners? Dan volgt een proeftijd van twee of meer maanden. Je krijgt een mentor/mentrix die jou begeleidt. Je leert in deze periode alles over over de gang van zaken in de groep, de regels en de gewoonten en je leert alle bewoners persoonlijk kennen.
Stap 5
Tussentijds kijken we of er voldoende contact is geweest met alle bewoners. Het kan zijn dat de proeftijd verlengd moet worden. Zo kunnen we elkaar goed leren kennen. Op deze manier kunnen zowel de kandidaat als de groepsleden een zorgvuldige beslissing nemen.
Stap 6
Na de volledige proeftijd besluit de groep of je aspirantlid kan worden. We vragen jou vervolgens of jij dat ook wilt. Willen jij en de groep allebei verder? Dan word je aspirantlid van de vereniging. Dit houdt in dat je in aanmerking kan komen voor een passende vrijkomende woning.
Stap 7
De Vuurplaats bestaat uit sociale huurwoningen met 2, 3, 4 of 5 kamers. Wanneer er een woning vrijkomt gaat deze niet persé naar het aspirantlid dat het langste wacht. De groep kijkt per keer welk aspirantlid op dat moment het beste in de groep en bij de woning past. Ook kan het zijn dat een bewoner intern verhuist.