Wonen in de Vuurplaats

Er woont een divers samengestelde groep mensen van ongeveer 25 personen in de Vuurplaats, verdeeld over 14 woningen in het gebouw.

In de gemeenschappelijke ruimtes en de (moes)tuin zijn er mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, te inspireren, samen koffie en thee te drinken, te eten, film te kijken, een vuurtje te maken en om spelletjes te doen.

Taken en verantwoordelijkheden worden zoveel mogelijk gedeeld. Er is ruimte voor samenzijn. Maar ook voldoende ruimte om op jezelf zijn. Mens- en milieuvriendelijkheid is het uitgangspunt voor het wonen in de Vuurplaats.

De groep

Het wonen in de Vuurplaats heeft veel facetten. De gemeenschappelijke ruimtes die we delen en de regelmatige ontmoetingen brengen ons als bewoners dichter bij elkaar. Het lenen van een pak melk kan net zo vanzelfsprekend zijn als een boodschap voor elkaar doen of een schouder bieden in lastige tijden. We zijn een dynamische groep waarin verbindingen variëren in intensiteit, smaak en kleur. Met de een werk je samen in de tuin, met de ander ga je wandelen. Sommigen van ons vinden elkaar in creatieve activiteiten. Anderen wisselen uit over het klimaat of de laatste bezochte retreat.

Samen leven zoals we in de Vuurplaats doen, houdt in dat iedereen meedenkt over de inrichting van deze mini-samenleving. Verven we het tuinhek en zo ja in welke kleur? Kopen we een nieuw fornuis van het gezamenlijk geld? Mogen de kinderen op het gazonnetje voetballen? Of alleen als er een volwassene meedoet? Vragen waar we allemaal onze gedachten over laten gaan om tot een gedragen besluit te kunnen komen. Vanzelfsprekend vergt deze betrokkenheid tijd en energie.

Soms kan dat lastig zijn. Naast de belangen van individuele bewoners is er ook een groepsbelang. Elke bewoner heeft twee petten op, één die vanuit zichzelf spreekt voor het persoonlijk belang en één die zijn of haar visie op het groepsleven verwoordt. Ogenschijnlijke tegenstellingen krijgen een plek in het besluitvormingsproces. Dit kan gepaard gaan met stroefheid, weerstand of teleurstelling. Ook dat is een onderdeel van het groepswonen.

Samenstelling

De groep is een mix van jong tot oud, gezinnen, stellen en alleenstaanden. Een divers gezelschap dat wil samenleven met liefde en aandacht voor elkaar en de wereld. De verticale samenstelling van de groep is erg belangrijk omdat dat een evenwichtige verdeling in de groep geeft. Niet alleen voor de verdeling van de taken, maar ook in het delen van (levens)ervaring.

De levensvisie die bewoners aanhangen is divers. Hieruit volgt dat we onder andere een antroposofische spreuk voor het eten op zeggen, op kerstavond een lichtviering hebben en op 21 juni rond het midzomervuur zitten.

Huisdieren

Er zijn verschillende huishoudens met huisdieren. In overleg zijn huisdieren toegestaan. Huisdieren mogen echter niet in de gemeenschappelijke ruimtes komen en honden mogen niet los lopen in de tuin.

Groepsactiviteiten

We organiseren een aantal gezamenlijke activiteiten. Zo houden we vuurtjes, koffie-ochtenden, tuinwerkdagen, feestjes, vergaderingen, praatavonden, film- en spelletjesavonden en eten we af en toe samen vegetarische maaltijden. Voor alle gezamenlijke activiteiten is deelname vrijwillig.

Groepsvergadering: Eens per maand is er een vergadering waar de activiteiten vastgelegd worden. De vergadering is het belangrijkste moment voor inspraak over het reilen en zeilen van de Vuurplaats. Van de bewoners wordt een actieve deelname verwacht en deelname hieraan is niet vrijblijvend. De vergadering gaat uit van sociocratische besluitvorming.

Groepseten: Er wordt regelmatig samen gegeten. Het is altijd een gezonde, vegetarische, biologische maaltijd. Er wordt bij toerbeurt gekookt en de mensen die mee willen eten kunnen zich van te voren opgeven. De kokers hebben na het eten vrij en de eters doen samen de afwas. 

Praatavond: Waar verschillende mensen wonen, zijn er natuurlijk verschillende meningen en verwachtingen. Op de praatavonden spreken we over dit soort zaken. Ook behandelen we er thema’s die op dat moment actueel zijn binnen de groep. Door dingen te delen leer je elkaars denkwereld beter kennen en kun je het samenleven zo goed mogelijk op elkaar afstemmen.

Tuinwerkdagen: Van de lente tot de herfst zijn er tuinwerkdagen, want in een tuin van 1500 m2 is altijd wel werk te verrichten. Om stil te staan bij wat de tuin ons biedt en als afsluiting van het seizoen wordt er een tuinceremonie met dankzegging voor de gewassen gehouden.

Groepstaken:
Alle bewoners hebben minstens één schoonmaaktaak en één of meerdere andere taken/werkzaamheden. Vaste groepstaken zijn bijvoorbeeld: de tuin, verhuur van de cursusruimte, het dagelijks bestuur, contact met nieuwe kandidaten, de PR, financiën, klussen, samenstellen van schoonmaakrooster en de inkoop van producten voor algemeen gebruik.

Rooksignalen
Eens per maand geven we intern de Rooksignalen uit. Dit is een blaadje waarin alle activiteiten vermeld worden. Ook staan er interessante wetenswaardigheden en ontwikkelingen op het gebied van bewust omgaan met het leven en de natuur. Bewoners vertellen er over hun interesses, reizen en ervaringen.

Het gebouw

De Vuurplaats bestaat uit sociale huurwoningen met 2, 3, 4 of 5 kamers. De woningen zijn eigendom van woningbouwvereniging Woonwaard. Elke woning heeft een eigen woonkamer, keuken en badkamer. Het gebouw heeft twee woonlagen. De bovenwoningen liggen aan een groot dakterras. De voordeuren van de benedenwoningen liggen aan een binnenstraat en hebben een achterdeur naar de gemeenschappelijke tuin.

Voor gezamenlijk gebruik is er een grote huiskamer met keuken, de “Tweede Kamer”. Verder is er een kantoor, een cursusruimte, een hobbyruimte, een wasmachineruimte, twee overdekte fietsenstallingen, een kleine berging en een voorraadruimte.

Het kantoor

Vanuit de doelstelling wonen en werken is er in het gebouw een kantoorruimte. Deze kan door een of meerdere bewoners gehuurd worden van de vereniging.

De tuin

De hele zomer biedt de tuin heerlijke groente en fruit die bestemd zijn voor gezamenlijk gebruik. De gemeenschappelijke tuin ligt op het zuiden, is ± 1500 m2 groot en bestaat uit een biologische moestuin (300 m2), een speeleiland, twee schommels, een terras, (fruit)bomen, bloementuinen en een vuurplaats.

Ligging

Heerhugowaard is een plaats in de gemeente Dijk en Waard. Het heeft ruim 56.000 inwoners (2021). De Vuurplaats is gelegen aan een park in de woonwijk Butterhuizen.

Speelgelegenheid voor de grote en kleine jeugd is om de hoek. Het grote overdekte winkelcentrum, met o.a. een EkoPlaza is met de fiets in 10 minuten bereikbaar. Een Albert Heijn en bushalte zijn op loopafstand. Alkmaar ligt op fietsafstand, ongeveer 8 km. In Heerhugowaard en Alkmaar zijn diverse scholen. Tevens heeft Heerhugowaard een treinstation, een busverbinding richting Friesland, en zijn er busverbindingen met Alkmaar en Bergen. Op tien minuten loopafstand ligt het Strand van Luna met een recreatieplas.